Witamina C- w jakich produktach spożywczych jest jej najwięcej?

Witamina C- w jakich produktach spożywczych jest jej najwięcej?

Witamina C jest niezwykle ważna dla ludzkiego zdrowia. Odgrywa ona istotną funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu wszystkich narządów. Organizm nie może jej samodzielnie produkować, przez co niezbędne jest jej dostarczanie wraz ze spożywanym jedzeniem. Witamina C inaczej nazywana jest kwasem askorbinowym, jest to organiczny związek rozpuszczalny w wodzie. Do jego wchłaniania dochodzi w dwunastnicy oraz jelicie cienkim.

Dlaczego warto znać źródła witaminy C?

Witamina C znana jest wszystkich zwłaszcza ze wspierania odporności organizmu, aczkolwiek ma ona o wiele więcej cennych właściwości. Kwas askorbinowy bierze udział w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie. To doskonały przeciwutleniacz, który pomaga walczyć z procesem starzenia się, działa przeciwnowotworowo i usprawnia pracę układu krążenia. Możemy ją dostarczać organizmowi poprzez spożywanie jedzenie będącego jej źródłem czy też stosowanie suplementów. Kwas askorbinowy znajduje się przede wszystkim w owocach oraz warzywach. Zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi 40-50 mg dziennie u dzieci, 75 mg dziennie u kobiet oraz 90 mg dziennie u mężczyzn. W niektórych przypadkach lekarze zalecają przyjmowanie jeszcze większych dawek, zwłaszcza u sportowców, osób w okresie rekonwalescencji, czy u ciężarnych kobiet.

Witamina C gdzie najwięcej występuje?

Duża ilość kwasu askorbinowego znajduje się w warzywach oraz owocach, które powinny być codzienną częścią naszej diety. A więc gdzie najwięcej witaminy C znajdziemy?

Dzika róża

Dzika różna odznacza się wieloma właściwościami leczniczymi, ponadto ma doskonałe walory estetyczne. W owocach dzikiej róży obecnych jest aż 500-700 mg witaminy c w 100 g owoców. Ponadto, znajdują się w niej różnie witaminy E, K, A, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy i drogocenne flawonoidy.

Czarna porzeczka

W 100 g czarnej porzeczki znajduje się 182 mg witaminy C, co jest także bardzo dobrym wynikiem. Owoce te są stosowane przy przeziębieniach, anginie i infekcjach górnych dróg oddechowych. Czarna porzeczka zawiera w sobie fitoncydy działające bakteriostatycznie i bakteriobójczo. Ponadto, ma ona działanie napotne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. To źródło witaminy A działającej kojąco na zmęczone oczy. Pektyny znajdujące się w tych owocach wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi.

Papryka

W 100 g papryki znajduje się 139 mg witaminy C. Co ważne, pomimo obróbki termicznej warzywo to nie traci swoich ważnych dla zdrowia witamin. Jest to źródło także fosforu, magnezu, potasu, witaminy E, karotenu czy likopenu. Obecność witamin A, C i E w papryce pomaga skutecznie walczyć z oznakami starzenia komórek, ponadto polepsza stan naczyń krwionośnych i podnosi odporność. Lipoken oraz pozostałe przeciwutleniacze papryki mają właściwości przeciwnowotworowe. To także świetne źródło kapsaicyny, która oczyszcza górne drogi oddechowe i działa rozgrzewająco.

Jarmuż

W 100 g jarmuży znajdziemy 120 mg witaminy C. Ponadto jest to świetne warzywo, dzięki któremu dostarczymy do organizmu sulforafen, czyli związek ochraniający organizm przed rakiem jelita grubego, płuc czy prostaty. Oprócz tego, w jarmużu obecne są także inne przeciwutleniacze, jak karotenoidy. Warzywo jest także źródłem witaminy A, witaminy K, żelaza, potasu, wapnia, manganu czy miedzi. Odznacza się właściwościami obniżającymi ciśnienie krwi, poprawiającymi stan naczyń krwionośnych i przeciwzapalnymi.

Brokuł

W 100 g brokułu znajduje się ok. 89 mg witaminy C. Ponadto, jest to warzywo dostarczające organizmowi witaminy A, witaminy D i żelaza. Ponadto, znajduje się w nim sulforafan, a więc związek należący do grupy flawonoidów. Działa on przeciwnowotworowo i pozytywnie na stan wzroku.

Brukselka

Warzywo to zawiera 94 mg witaminy C w 100 g. Dzięki niej zapewnimy organizmowi wiele cennych przeciwutleniaczy (indole, karotenoidy, sulforafan). Oprócz witaminy C dostarcza również witamin z grupy B, witaminy A, witaminy K, potasu i magnezu. Warzywo to pomaga chronić nas przed rozwojem nowotworów oraz schorzeniami wątroby. Charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, usprawnia pracę serca, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Jest to także dobre źródło kwasu foliowego, potrzebnego zwłaszcza kobietom w ciąży.

Natka pietruszki

W 100 g natki pietruszki znajduje się około 170 mg witaminy C. Co ważne, już jedna łyżka posiekanej pietruszki dostarcza nam wystarczającą ilość tejże witaminy spożywanej w ciągu doby. Oprócz tego zapewnia nam również sporą ilość witaminy A, witaminę E, kwas foliowy, żelazo.

Szpinak

W 100 mg szpinaku znajdziemy 68 mg witaminy C. W tym zielonym warzywie znajduje się także magnes, wapń, witamina K czy mangan. Szpinak działa pozytywnie na mineralizację kości, ze względu na odpowiednią ilość wapnia oraz fosforu. Przez zawartość karotenoidów, luteiny i zeaksantyny działa on ochronnie na wzrok i minimalizuje ryzyko rozwoju zaćmy. W warzywie obecne są także przeciwutleniacze, a więc jego spożywanie pozwala ochronić nas przed rozwojem różnych nowotworów.